در سالنامه ی 2011 Cimes که نشریه ی “سازمان کوهستان بلند” (GHM: Group de Haute Montagne) یکی از برجسته ترین سازمان های کوه نوردی نخبه گرای جهان است، مقاله ای درباره ی نخستین جشنواره ی بین المللی بیستون (مهر ماه 1389) چاپ شده است. این مقاله را اوبر ژیو (Hubert Giot) عضو GHM و مسوول ارتباط با ایران، به همراه ابراهیم نوتاش عضو انجمن کوه نوردان ایران و عضو افتخاری GHM که مسوول ایرانی جشنواره هم بود، نوشته اند.
در این مقاله، نویسندگان ابتدا به موقعیت کوه بیستون، ارتفاع و جنس دیواره، و تاریخچه ی نخستین صعودهای منطقه اشاره کرده اند. آنان همچنین مطلبی درباره ی موقعیت جغرافیایی و ارزش تاریخی بیستون نوشته اند، و سپس در مورد چگونگی شکل گیری جشنواره ی بیستون، به نکته هایی اشاره کرده اند:
ابراهیم نوتاش، عکس از ویکی پاکوب
پی گیری های فرانسوا برنار و دعوت او از کوه نوردان برجسته ی اروپایی، پی گیری های ابراهیم نوتاش و تماس های پرشمار او با GHM، انجمن کوه نوردان، فدراسیون کوه نوردی، هیات کوه نوردی و استانداری و هلال احمر و میراث فرهنگی کرمانشاه… که سرانجام زمینه ی برگزاری جشنواره را در اکتبر 2010 (26 تا 30 آبان 1389) فراهم ساخت. ژیو و نوتاش، نوشته اند که در آن جشنواره، 21 کوه نورد فرانسوی، 2 اسلونیایی، یک سوییسی و حدود 70 کوه نورد ایرانی شرکت داشته و به جز انجام چندین صعود روی مسیرهای قبلا گشایش یافته، 9 مسیر نو هم باز شد. از این 9 مسیر، شش تا را کوه نوردان خارجی (با کمک تدارکاتی و همراهی ایرانیان) و سه تا را کوه نوردان ایرانی گشودند. نویسندگان همچنین گفته اند که در جشنواره ی بیستون «دوستی صمیمانه، تمام جدایی ها و تفاوت های فرهنگی را پشت سر نهاد و همه همدلانه، از شور صعود با هم، مشارکت در پروژه ی گشایش مسیر، و تبادل فن و فکر لذت بردند.» و: بنا به گفته ی مارکو پرزلج (Marko Preselj اهل اسلوونی، دو بار برنده ی “کلنگ طلایی” ) عظمت این دیواره، معادل دو برابر گستره ی دیواره ی “مارمولادا” (یکی از معروف ترین دیواره های آهکی آلپ ها) است؛ دسترسی آسان، امکان فراوان برای گشایش مسیر، و مهمان نوازی ایرانیان به ویژه کوه نوردان محلی هم از ویژگی های برجسته ی این منطقه است.
***
فکر برگزاری چنین جشنواره ای در سال 88 شکل گرفت. در آذر ماه آن سال، فرانسوا برنار و آنتوان کایرول از GHM که برای حضور در دومین “اردوی سنگ نوردی برتر” (برگزار شده توسط انجمن در منطقه ی سنگسر سُل سمنان) به ایران آمده بودند، پس از سمنان به همراه محمد تقی بهره ور و چند عضو دیگر انجمن به بیستون رفتند. کوه نوردان ایرانی و فرانسوی به این نتیجه رسیدند که ویژگی های بیستون، و گرایش انجمن به اجرای صعودهای نو در کشور و تمایل آن به جذب کوه نوردان برجسته ی جهان، اجازه می دهد یک مجموعه صعود با عنوان “جشنواره” (festival) در منطقه برگزار شود. تلاش ابراهیم نوتاش، علاقمندی فرانسوا برنار (که کوه نورد و طبیعت دوستی بانفوذ در اروپا است)، پی گیری های عباس محمدی (رییس وقت انجمن)، و فضای پرتفاهمی که میان انجمن و سازمان GHM پدید آمده و نتیجه ی سه سال مراوده (و امضای یک تفاهم نامه ی همکاری، یادگیری زبان فرانسوی از سوی چند عضو انجمن) و انجام چند کار مشترک بود، شکل گیری این جشنواره ی بین المللی را (با وجود غالب بودن فضای منفی در اروپا برای سفر به ایران) ممکن ساخت. در عین حال، استقبال فدراسیون کوه نوردی از طرح، و حمایت مالی و اجرایی دیگر دستگاه های دولتی، کار را روان ساخت.
اینک انتظار می رود که جشنواره ی بین المللی بیستون به عنوان یک رویداد دائمی (مثلا به صورت دوسالانه) در تقویم کارهای کوه نوردی کشورمان جای گیرد؛ ابراهیم نوتاش پی گیر آن است که با همکاری فدراسیون کوه نوردی و دیگر سازمان ها و افراد، دومین دوره ی این جشنواره را در پاییز آینده به مرحله ی اجرا برساند.