تصمیم 1 میلیون دلاری برای احیای دریاچه ارومیه

 


عضو کمیسیون کشاورزی مجلس گفت: مجوز برداشت از بودجه یک میلیون دلاری جزو «ث» بند دو قانون بودجه سال ۹۰ برای احیای دریاچه ارومیه تصویب و صادر شد. 

محمدرضا حاجی‌اصغری امروز در گفت‌وگو با  فارس در تبریز اظهار داشت: دقایقی پیش در جلسه‌ای با حضور رئیس مجلس شورای اسلامی و روسا و اعضای مجمع نمایندگان استان آذربایجان شرقی و غربی، تصمیمات خوبی در خصوص احیای دریاچه ارومیه و سرعت عمل در مورد رسیدگی به وضعیت بحرانی آن گرفته شد.
وی تصریح کرد: در این جلسه مقرر شد از دو منبع یکی از ردیف‌های اعتباری جزو «ث» بند دو قانون بودجه سال ۹۰ که اعتباری بالغ بر یک میلیون دلار است همچنین از محل بودجه مصوب مجلس برای احیای دریاچه ارومیه در زمینه ساماندهی وضعیت این دریاچه هر چه زودتر اقدام شود.
نماینده مردم میانه در مجلس شورای اسلامی گفت: در این رابطه کمیته کاری با محوریت کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی به ریاست بنده تشکیل شد که نشست‌هایی با سازمان محیط زیست، وزارت نیرو و مرکز پژوهش‌های مجلس داشتیم.
حاجی‌اصغری از این جلسه امروز را جلب مشارکت و حمایت ریاست مجلس در امر این پروژه ملی عنوان کرد.
وی گفت: تمام سعی ما این است که موضوع هر چه سریع‌تر در صحن علنی مجلس مطرح و از حمایت آقای لاریجانی برخوردار شود تا کارها سرعت گرفته و بتوان هر چه زودتر کاری برای اوضاع بحرانی دریاچه ارومیه کرد.
حاجی‌اصغری افزود: در کل، جلسه امروز تکمیل‌کننده فعالیت‌‌های دو ساله‌ای بود که از سال ۸۸ آغاز شد تا بتوان هر چه سریع‌تر و بهتر موضوع دریاچه ارومیه را که بحثی ملی است به سرانجام مطلوب رساند.
وی گفت: برای این امر باید اعلام کنم که از بدنه دولت کمیته اجرایی با ریاست معاون اول رئیس جمهور تشکیل شده بود و اینک با همراهی مجلس می‌توان کارها را سرعت بخشید.
دریاچه ارومیه که در گذشته «چیچست» نامیده می‌شد به دلیل داشتن ارزش‌های اکولوژیک و منحصر به‌فرد، در سال ۱۳۴۶ بر اساس مصوبه شماره یک شورایعالی حفاظت محیط زیست کشور، به عنوان منطقه حفاظت شده و طبق مصوبه شماره ۶۳ شورای عالی در سال ۱۳۵۴ به عنوان پارک ملی ارتقا یافت.
همچنین در سال ۱۳۵۶ بر اساس مصوبات «MAB» (انسان و کره مسکون) به عنوان یکی از مناطق بین‌المللی ذخیره‌گاه‌های زیست کره در سطح جهان به ثبت رسیده است.
این دریاچه با تمام جزایر آن در سال ۱۳۵۴ به عنوان یکی از تالاب‌های بین‌المللی در کنوانسیون رامسر ثبت و از سوی مؤسسه بین‌المللی تالاب‌ها به عنوان یکی از مهم‌ترین مناطق مهم پرندگان انتخاب شد.
در حال حاضر، در این دریاچه ۲۷ گونه پستاندار، ۲۱۲ گونه پرنده، ۴۱ گونه خزنده، هفت‌‌گونه دوزیست و ۲۶گونه ماهی زیست می‌کند.
دریاچه ارومیه دارای ۱۰۲ جزیره است که همه آنها از سوی سازمان یونسکو به عنوان ذخیره‌گاه طبیعی جهان به ثبت رسیده است. اما این زیست بوم با تمام دار و ندارش رو به نابودی است، زیرا به گفته مسئولان سازمان محیط زیست، کاهش میزان نزولات جوی، پایین بودن بازده آبیاری کشاورزی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه و عدم اختصاص آب کافی برای تأمین نیاز بیولوژیکی رودخانه‌های منتهی به دریاچه از عوامل تشدیدکننده بحران و کویری شدن منطقه به شمار می‌رود.
چند سالی است که عوامل مختلف دست به دست هم داده‌اند تا منحصر به‌فردترین تالاب جهان به دلیل میزان پسرفت آب، به تهدیدی جدی برای ساکنان منطقه تبدیل شود، در نتیجه پس روی آب دریاچه، وسعت آن به میزان قابل توجهی کاهش یافته و برخی قسمت‌های جنوبی دریاچه غیرقابل دسترسی و تبدیل به نمک‌زار شده است که این پدیده می‌تواند فجایع زیست محیطی بسیار زیادی را همراه داشته باشد.


مطلب از سایت خبری فردا: