روزنامه همشهری (۱۹ خذداد ۱۳۹۷)؛ آبگیری سد ایلیسو در ترکیه با مخالفت دولت عراق به تعویق افتاد. آنطور که خبرگزاری رویترز گزارش داده سفیر ترکیه در عراق اعلام کرده با توافق مقامهای عراق و ترکیه ادامه آبگیری این سد بهطور موقت به تعویق افتاده است، اما هنگام آبگیری این سد، نیازهای آبی عراق درنظر گرفته میشود.
هومن خاکپور، که سال ۹۵« پویش نجات میانرودان » را با هدف هشدار نسبت به پیامدهای ناگوار محیطزیستی آبگیری سد ایلیسو راهاندازی کرد و توانست موج بزرگی علیه این سد در محافل محیطزیستی ایجاد کند، به همشهری گفت: از آنجا که حجم آبگیری سد ایلیسو بسیار بالاست درصورتی که دولت ترکیه به آبگیری این سد مصمم باشد این تصمیم باعث وارد آمدن خسارتهای جبرانناپذیر به محیطزیست منطقه بهویژه عراق، سوریه و ایران میشود.
این کارشناس منابع طبیعی با تأکید براینکه بخش عمده حقابه دجله قربانی آبگیری ایلیسو میشود، افزود: وقتی از حجم آب دجله کاسته شود آبی به هورالعظیم نخواهد رسید و در نتیجه این تالاب که نقش مهمی در تلطیف هوای منطقه بهویژه خوزستان دارد به کانون ریزگرد تبدیل میشود. بهخصوص که مدیریت نادرست منابع آبی در کشور و نیز فعالیتهای نفتی اثرات نامطلوبی روی تالاب هورالعظیم برجای گذاشته است. در چنین شرایطی آبگیری ایلیسو تبدیل شدن این تالاب به کانون ریزگرد را تشدید میکند.
خاکپور ضمن انتقاد از ضعف دیپلماسی در حوزه محیطزیست و آب با کشورهای همسایه ازجمله افغانستان و ترکیه گفت: متأسفانه نتوانستهایم از روابط دیپلماسی برای جلوگیری از بحران زیستمحیطی استفاده کنیم. او گفت: رفتارهای نادرست در مدیریت کلان منابع آبی سبب شد تا درکنفرانس بینالمللی مقابله با گردوغبار که تیرماه ۹۶در تهران برگزار شد وقتی به نماینده دولت ترکیه برای احداث سد ایلیسو اعتراض کردیم او در پاسخ به این اعتراض گفت وقتی شما در کشور خودتان با سدسازی باعث تخریب و خشک شدن تالابها شدهاید برچه اساسی میخواهید مانع از سدسازی در کشور ما شوید؟
خاکپور تأکید کرد: عراق و سوریه بهدلیل وضعیت متزلزل سیاسی نمیتوانند برای جلوگیری از سدسازیهای بیرویه در ترکیه اقدام کارسازی صورت دهند اما کشور ما که از ثبات سیاسی برخوردار است میتواند با استفاده از روابط دیپلماتیک در این زمینه نقش کلیدی داشته باشد و علاوه بر رایزنی با ترکیه برای مجاب کردن این کشور به رعایت حقابه زیستمحیطی، افغانستان را هم به رعایت حقابه هامون ملزم کند.
سدسازیهای گسترده در ترکیه
پروژه آناتولی جنوب شرقی یا طرح گاپ(GAP) که از آن بهعنوان یکی از بزرگترین پروژههای توسعه در بستر رودخانه نام برده میشود در ترکیه در حال انجام است. با اجرای این پروژه قرار است ۲۲سد و ۱۹نیروگاه برقابی در مسیر دو رود دجله و فرات ساخته شود. بررسیها نشان میدهد با تکمیل نهایی طرح گاپ، ترکیه حدود ۴۵درصد آب رودخانههای دجله و فرات را تحت کنترل خود در میآورد به همین دلیل اجرای این پروژه باعث جنجالهای منطقهای شده است.
سد ایلیسو که ساخت آن ۲۰سال به درازا کشید، ازجمله سدهایی است که در قالب پروژه آناتولی ساخته شده است. آبگیری این سد همواره اعتراضات گسترده فعالان محیطزیست در کشورهای ایران، عراق، سوریه و حتی ترکیه را درپی داشته است. آنطور که کارشناسان اعلام کردهاند با آبگیری ایلیسو شهر تاریخی حصن کیفا زیر آب مدفون میشود. علاوه براین، کاهش حقابه دجله و فرات، زندگی اعراب حاشیهنشین تالابهای عراق را با خطر جدی مواجه میکند. در واقع این اقدام ترکیه نهتنها حقابه بلکه حق زندگی مردم عراق و سوریه را از آنها میگیرد. پیش از تکمیل شدن عملیات ساخت سد ایلیسو، یک مقام مسئول وزارت نیروی عراق اعلام کرده بود با پایان یافتن روند ساخت سد ایلیسو، میزان آب ورودی به این کشور از ۹۳/۲۰میلیارد مترمکعب در سال به ۷/۹میلیارد مترمکعب کاهش مییابد. از سوی دیگر نزدیک به ۷۰۰هزار هکتار از زمینهای کشاورزی عراق عملا از آب دجله و فرات محروم میشود.