هرچه به پایان عمر دولت دهم نزدیک میشویم متأسفانه شمار رخدادهای تلخ محیطزیستی بیشتر میشود تا جاییکه خیلی زودتر از آغاز بهکار دولت یازدهم، زمان ارسال نخستین درخواست محیط زیستی به رییس جمهور منتخب فرا میرسد! شوربختانه با انتشار نامه معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری مازندران باخبر شدیم که میخواهند در این آخرین روزهای عمر دولت دهم، کار باغ گیاهشناسی نوشهر را یکسره کرده و روز چهارشنبه – ۵ تیر ۱۳۹۲ – عملیات احداث جاده کمربندی از درون حریم باغ را اجرایی کنند.
برهمین اساس تشکلهای محیطزیستی کشور با تنظیم نامهای اعتراضی برای جناب دکتر حسن روحانی، از ایشان خواستهاند تا بهعنوان نخستین اقدام محیطزیستی دولت تدبیر و امید با استفاده از ظرفیتهای قانونی کشور اجازه ندهند این رخداد فاحعهبار اجرایی شود و در راستای اصل مترقی ۵۰ قانون اساسی از تخریب باغ گیاهشناسی نوشهر جلوگیری کنند.
متن کامل بیانیه:
به نام خدا
رییس جمهور منتخب و محبوب ایران؛ جناب آقای دکتر حسن روحانی
موضوع: جلوگیری از تخریب باغ گیاهشناسی نوشهر
با سلام و احترام؛
باغ گیاهشناسی نوشهر مجدداً در آستانه تخریب و تغییر کاربری به دلیل احداث جاده کمربندی و توسعه بندر نوشهر قرار گرفته است. خطری که ۱۱سال است موجودیت این باغ را تهدید میکند، اما تاکنون هربار که تصمیم بر تخریب آن بسیار جدی شده است، با مقاومت فعالان محیطزیست، منابع طبیعی، پژوهشگران، کارشناسان و اغلب مدیران این بخش توانسته از خطر برهد و همچنان نفس تازه کند تا نوبتی دیگر و نبردی دیگر.
اینبار ولی ظاهرا میخواهند با هماهنگی استانداری مازندران و چراغ سبز سطوح عالی دولت دهم در روز چهارشنبه – ۵ تیرماه ۱۳۹۲ – اقدامهای لازم را برای انجام تصمیمیکه بیش از یک دهه برای عملی کردن آن روزشماری میکردند، عینیت بخشند. اگر این اتفاق رخ دهد، بیشک یک فاجعه بزرگ در بخش تاریخ پژوهشی منابع طبیعی ایران رقم خواهد خورد، چرا که در بخش منابع طبیعی، هیچ عرصه پژوهشی دیگری در ایران وجود ندارد که قدمت تأسیسش به سال ۱۳۱۰ برسد و در آن درختانی وجود داشته باشد که تا ۲۰۰ سال از عمرشان بگذرد. افزون بر کارکرد موزهای باغ و داشتن پایههایی کهنسال از بلند مازو، نمدار، توسکا و ممرز؛ تنها پایه بلوط چوبپنبه در ایران، قدیمیترین پایههای دارتالاب و ژینکو در کشور، ۲۵گونه کاج و حدود ۳۰گونه اکالیپتوس هم در این عرصه ۳۵ هکتاری وجود دارند؛ عرصهای که به دلیل حساسیت بیمانند و ارزش والایش به عنوان یک اثر ملی به شماره ۱۷۷۹۵ در سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور ثبت شده است. همچنین تنها مکانی در جهان که دو گونه جدید و منحصر به فرد، یعنی اسپیره نوشهری و افرای مازندرانی بهطور همزمان در آن زیست میکنند، باغ گیاهشناسی نوشهر است.
همان طور که ملاحظه میفرمایید در ایران و برای ما فعالان، پژوهشگران و کارشناسان حوزه منابع طبیعی و محیط زیست، باغ گیاهشناسی نوشهر سمبل هویت، استقلال، اهمیت و شخصیت اجتماعیمان است. آن عرصه ۳۵ هکتاری باید حفظ شود تا مشخص شود که در ایران، منابع طبیعی، محیط زیست، پژوهشگران و دوستدارانش حرمت دارند و هرگز منافع معنوی آنها در پای احداث یک جاده کمربندی که میتوان به راحتی و با احداث یک پل هوایی یا مسیری در جنب باغ، جایگزینش کرد، قابل معاوضه نیست. باغ گیاهشناسی نوشهر باید بماند تا جهانیان و فرزندان این آب و خاک بدانند که وجود اصل ۵۰ قانون اساسی ما، صرفا یک ژست محیطزیستی نبوده و نخواهد بود.
اینک از شما برادر بزرگوار که میدانیم به سرمایههای پژوهشی/ طبیعی کشور اهمیتی درخور و سزاوارانه میدهید، میخواهیم تا به عنوان نخستین اقدام دولت تدبیر و امید، مانع این تخریب شده و قفل این بحران و تهدید را با کلید خردمندانه خود بگشایید. انشاالله – ۳ تیر ۱۳۹۲
امضاء کنندگان نامه:
انجمن اعضای هیأت علمیمؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، انجمن پایشگران محیط زیست ایران، انجمن محیط زیستی تسنیم، انجمن ارزیابی محیط زیست ایران، کانون عالی گسترش فضای سبز و حفظ محیط زیست، انجمن کوهنوردان ایران، انجمن حمایت از حیوانات، انجمن دیده بان کوهستان، جمعیت زنان مبارزه با آلودگی محیط زیست گیلان، بنیاد توسعه ی پایدار کلاردشت، جمعیت حامیان زمین
در همین رابطه:
– خبرآنلاین(محمد درویش): آیا باغ نوشهر به اندازه پارک استانبول نمیارزد؟
– روزنامه همشهری: با وجود هشدارهای مجلس و صاحبنظران؛ باغ گیاهشناسی نوشهر تخریب میشود!
– خبرگزاری میراث فرهنگی(CHN): در پی تجمع اعتراضی دوستداران محیط زیست؛ عملیات تخریب باغ گیاهشناسی نوشهر متوقف شد.
– پایگاه خبری سبزپرس: در پی درخواست تشکلهای زیست محیطی از رییس جمهور منتخب؛ روحانی، دولت احمدی نژاد را از تخریب باغ گیاهشناسی نوشهر منصرف کرد
– وبسایت انجمن اعضای هیأت علمیموسسه تحقیقات جنگلهاو مراتع: باغ گیاه شناسی نوشهر نجات یافت. این پیروزی مبارک باد!