تـامیـن سوخـت هیزمی همواره در سیاهه عمـدهترین عوامل تخریب جنگلهای زاگرس قرار داشته و بررسیهای انجام شده گواه این حقیقت است که تبعات ناشی از اجرای طرح هدفمندسازی یارانهها(بهعنوان یکی از بزرگترین و مهمترین طرحهای اقتصادی کشور)، روند اثرگذاری آن را بهشدت افزایش داده است.
هرچند در سالهای اخیر توسعه زیرساختهای تغییر الگوی سوخت مانند احداث جایگاههای توزیع نفت و گاز، روند استفاده از سوختهای هیزمیدر آبادیهای داخل و حاشیه جنگل را تا حدودی کاهش داده است اما کماکان در مناطق دور افتاده و فاقد جادههای دسترسی که امکان احداث جایگاه و حمل آسان نفت و گاز میسر نبوده است، درختان جنگلی منبع اصلی تامین سوخت برای مصارف گرمایشی و پخت غذا در این سکونتگاهها بهحساب میآیند.
رفتارها و گرایشهای فرهنگی جوامع محلی برای تمایل به استفاده از سوختهای هیزمی همواره بهعنوان یک مانع اجتماعی در برابر طرحهای تغییر الگوی مصرف سوخت روستائیان مطرح بوده که این مهم میبایستی با همت و همکاری نمایندگان جوامع محلی و نهادهای اجرایی و فرهنگی بهانجام برسد.
خوشبختانه با تلاشهای قابلتحسین یکی از دهیاران – طالب حسنی – و حمایتهای فنیاعتباری دستگاه منابع طبیعی این اتفاق در منطقه جنگلی ساطع لردگان صورت پذیرفته و مردم منطقه از نصب آبگرمکنهای خورشیدی بهخوبی استقبال کرده و با پرداخت ۵۰ درصد از هزینهها، خواستار نصب تعداد بیشتری از این آبگرمکنها در منطقه شدهاند.
با عنایت به این اسقبال و همچنین تأثیرات غیرقابلانکار اجرای این پروژه در کاهش روند تخریب جنگلهای منطقه، ضرورت دارد تمامی دستگاههای متولی حوزه سوخت و محیطزیست و فرماندار لردگان، همدلانه و مسئولانه از این طرح پشتیبانی کرده و با حمایت مالی و بهصورت پایلوت تمامی خانوارهای این منطقه را مجهز به سیستمهای گرمایشی و روشنایی خورشیدی کنند.
این یادداشت بههمراه مصاحبه دهیار منطقه در خبرگزاری مهر منتشر شده است.