جاری شدن سیل در اثر شکستن سد خاتم الانبیا

هنوز یادمان نرفته وقتی از سدسازی های غیراصولی درروزنامه ها می نوشتیم و در رادیوها می گفتیم برخی مدیران محترم رگ گردنشان بیرون می زد و با زدن اتهام ” سیاه نمایی” و ” جنجال سازی ” گوش هایشان را بر هر حرف حسابی از سوی منتقدان می بستند. حالا امروز شاهد شکستن سدی دیگر و واقع شدن سیلی دیگر  هستیم. امیدواریم این آخرین حادثه باشد ؛ اما می دانیم که نیست و می دانیم که این تازه شروع حوادث است . حوادثی که ما انسان ها با نادیده گرفتن قوانین زمین و با هدف سود اقتصادی بیشتر، آنها را پدید می آوریم.
عباس محمدی فعال محیط زیست در اینباره می گوید: « یکی از ادعاهای سد سازان در توجیه کار خود، «مهار سیلاب» ها است. اما گذشته از آن که سیل ها یکی از عوامل موثر در تقویت سفره های آب زیرزمینی دشت ها، پر آب شدن تالاب ها، تقویت خاک دشت ها با مواد آلی، و رساندن مواد مغذی به دریاها هستند؛ و گذشته از این که برای جلوگیری از بروز سیل های مخرب و غیر طبیعی باید پوشش گیاهی حوزه های ابخیز حفظ شوند، و نمی توان رسوب های ناشی از سیل را که در مخزن سد جای می گیرد تخلیه کرد… ، این نکته را هم باید در نظر داشت که سد ها نمی توانند جلوی سیل های بزرگ را بگیرند. با جاری شدن چنین سیل ها، ناچار باید دریچه های سد باز شود تا از فشار سنگین بر آن ها جلوگیری شود. مواردی هم پیش می اید که سد نمی تواند در برابر سیل مقاومت کند و می شکند که در این صورت خسارت هایی به مراتب بیشتر را موجب می شود.شکسته شدن “سد دشت” در استان گلستان در تابستان ١٣٨١ یک نمونه از این موارد پر تلفات و خسارت بار بود. »

                                                         ***
بخشدار راین گفت: سد راین خاتم الانبیا پیش از بهره‌برداری، شکست و موجب جاری شدن سیل و طغیان رودخانه شد.شدت سیل به حدی بود که درختان گردوی چند ساله را از ریشه در آورده و تیرهای برق را سرنگون کرد. او تاکید کرد اگر این اتفاق در طول روز می‌افتاد، موجب جان باختن بسیاری از گردشگرانی می‌شد که در روز ۱۳ فروردین به دامن طبیعت آمده بودند تا روز خوشی را در کنار رودخانه سپری کنند.

به گزارش مشرق، سیدابراهیم پاریزی امروز در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس با اشاره به شکستگی سد راین اظهار داشت: روز گذشته دریچه خروجی سد خاتم‌الانبیاء راین دچار شکستگی شد و آب ذخیره در پشت سد به یک باره وارد مسیر رودخانه و جاری شدن سیل شد.
پاریزی خاطرنشان کرد: پس از اطلاع موضوع بلافاصله به ستاد بحران شهرستان خبر داده شد و اکیپ‌های کمک‌رسانی به منطقه اعزام شد.
وی افزود: سیل خسارت جدی به باغ‌ها و مزارع ‌روستاهای کم سرخ، باب طاهونه، احمد‌آباد، گروه، کدبک و خوروئیه در مسیر رودخانه وارد کرد.
بخشدار راین تصریح کرد: بر اثر این سیل آب آشامیدنی و برق شش روستای در مسیر رودخانه قطع و به ۴۰ کیلومتر از راه‌های خاکی روستایی خسارت جدی وارد شد.
این مسئول بیان داشت: بخشی از محور مواصلاتی روستاهای کم سرخ و خوروئیه نیز به طور کامل از بین رفته و قرار است با استفاده از دو دستگاه لودر و بولدوزر مسیر این روستاها بازگشایی شود.
پاریزی اضافه کرد: به علت شدت سیل حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ اصله درخت گردو در اطراف رودخانه از بین رفتند.
وی نیاز اصلی اهالی روستاهای سیل زده را تأمین آب آشامیدنی عنوان کرد.
بخشدار راین ابراز داشت: این سیل خسارت جانی به همراه نداشته و با توجه به اینکه منطقه راین منطقه گردشگری است از ورود گردشگران به منطقه سیل‌زده خودداری شد.
این مسئول ادامه داد: علت اصلی بروز این سانحه توسط کارشناسان جهاد کشاورزی در دست بررسی است، اما بارندگی روز گذشته و وجود مشکل فنی در بخش دریچه خروجی در به وجود آمدن این حادثه دخیل است.
پاریزی بیان داشت: این سد هنوز به بهره‌برداری رسمی نرسیده بوده و قرار بود در دهه فجر سال گذشته مورد بهره‌برداری قرار گیرد.
وی تصریح کرد: سد تحویل موقت شده بود و آبگیری آن در اواخر اسفند ماه سال گذشته انجام شد.
بخشدار راین میزان خسارات وارده را به علت گستردگی منطقه و میزان آب ذخیره شده در پشت سد را به بعد موکول کرد.
به گزارش فارس، همچنین در اثر جاری شدن این سیل بخشی از پل روستای حسین‌آباد که در مسیر جاده راین – ساردوئیه قرار دارد، فرو ریخت.
شدت سیل به حدی بود که درختان گردوی چند ساله را از ریشه در آورده و تیرهای برق را سرنگون کرد.
تاکنون سه پیمانکار روی احداث سد خاتم‌الانبیاء کار کرده‌اند و به بدنه اصلی سد صدمه‌ای وارد نشده است.
اگر این اتفاق در طول روز می‌افتاد، موجب جان باختن بسیاری از گردشگرانی می‌شد که در روز ۱۳ فروردین به دامن طبیعت آمده بودند تا روز خوشی را در کنار رودخانه سپری کنند.
گفتنی است پیش از این در اسفندماه ۸۹ نیز سد ماشکید در سراوان شکسته بود.