چنار 1200 ساله نیاسر را از ریشه کندند

 

ایران‌نامه- شاهین سپنتا:  چنار کهنسال نیاسر که در شمار میراث طبیعی این شهر بود، از بُن کنده شد. چند نفر از اهالی محله تالار نیاسر با همکاری هیات امناء مسجد امام حسن عسگری، اقدام به قطع درخت چنار کهنسال و تنومند موجود در گوشه حیاط این مسجد نمودند و تنه آن را از محل خارج کرده و جای آن را سیمان ریختند. این چنار کهنسال با عُمری نزدیک به 1200 سال، در حریم چارتاقی نیاسر و در محور فرهنگی – تاریخی شهر نیاسر قرار داشت و این محور به شماره 18106 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.  پس از این رویداد پایگاه میراث فرهنگی نیاسر و شهرداری این شهر از عاملان قطع چنار شکایت کرده‌اند که پرونده در دست بررسی می‌باشد. عاملان، انگیزه خود از قطع این درخت را توسعه محدوده مسجد بیان کرده‌اند. این چنار تنومند در نزدیکی چشمه‌ای کهنسال و در محدوده مسجدی قرار داشت که به نظر می‌رسد بازمانده نیایشگاهی باستانی باشد که به مسجد تبدیل شده است. همه ساله مردم محلی در پای این درخت کهنسال و در کنار حوض بزرگی که از آب چشمه سیراب می‌شود، آیین قربانی گاوی آذین‌بندی شده را برگزار می‌کردند که به نظر می‌رسد بازمانده آیین‌های کهن باشد. اما این بار چنار کهنسال که در شمار میراث طبیعی شهر نیاسر بود قربانی زیاده خواهی مردمان شد.

 چناری که از بیخ کنده شد!

چنارهای کهنسال نیاسر از جاذبه‌های مهم گردشگری این شهر هستند. دو چنار کهنسال و مشهور دیگر یعنی چنار پای چارتاقی و چنار روداب نیز که هر دو از میراث طبیعی نیاسر هستند، در حال حاضر بسیار آسیب‌پذیر بوده و در معرض خطر قرار دارند و اکنون که این چنار کهنسال قطع شده است، بیم آن وجود دارد که به دلایل واهی چنین سرنوشت ناگواری برای دیگر درختان کهنسال نیاسر روی دهد.
چنار پای چارتاقی،  در محله تالار از شمال به مسجد امام حسن عسگری، از جنوب به قبرستان ، از شرق به مقسم تالار و از غرب به چارتاقی تاریخی و زیبای نیاسر و از شمال به سرچشمه منتهی می‌شود. این چنار با ارتفاع در حدود 15 متر و قطر خارجی 35/2 متر، در فاصله حدود 65 متری از چارتاقی و 20 متری از سرچشمه اسکندریه و 5 متری قبرستان قرار دارد.
یادگاری‌نویسی بر تنه این چنار و عدم تعیین حریم آن و پیشروی قسمت خالی شده درخت و همچنین تبدیل به محلی برای ریختن زباله در پای آن طی سالیان گذشته، آسیب‌پذیری این درخت کهنسال را دوچندان کرده است.
علی ابوالفضلی، مدیر پایگاه میراث فرهنگی نیاسر در این مورد گفت: وضعیت این درخت ساماندهی شده و پرونده ثبت چنار پای چارتاقی تهیه شده و به زودی کار ثبت آن انجام خواهد شد.
کهن‌شهر نیاسر در 25 کیلومترى شمال غربى شهرستان کاشان در حاشیه کویر مرکزى ایران و در استان اصفهان واقع است که به واسطه وجود میراث فرهنگی، تاریخی و طبیعی ارزشمند، یکی از جاذبه های گردشگری این استان به شمار می‌رود.

 دیوار را خراب کرده اند و کارگران در حال درآوردن بقایای ریشه درخت چنار هستند !

Posted in: دسته‌بندی نشده