روزهای سخت محیط‌بانان در سالی که قانون حمایت از آن‌ها تصویب شد

به گزارش ایسنا، سازمان حفاظت محیط زیست کشور گزارش داده است که ۲۳ دی ماه عباس میرزاکریمی – محیط‌بان با سابقه دماوند – به ضرب گلوله و در جریان یک حمله مسلحانه جان خود را از دست داده است. هرچند که هنوز انگیزه کسانی که چنین جنایتی را انجام داده‌اند مشخص نشده نیست اما شکارچیان غیرمجاز و قاچاقچیان اسلحه جزو مظنونان این اتفاق هستند.

علاوه بر این طی شهریور ماه امسال محیط‌بان حسن نژاد در منطقه ارمک استان هرمزگان، به ضرب مستقیم گلوله شکارچیان شهید شد و تقریبا در همین بازه زمانی بود که ابراهیم قطب – محیط‌بان پارک ملی بمو – نیز با گلوله‌ای که از سلاح خودش شلیک و به چانه‌اش اصابت کرده بود، جانش را از دست داد.

درحالی ۱۴۲ محیط‌بان سازمان حفاظت محیط زیست در این سال‌ها به شهادت رسیده‌اند که این تعداد معادل پنج درصد محیط‌بانان کل کشور است همچنین هفت درصد جمعیت محیط‌بانان کشور تاکنون جانباز شده‌اند. عیسی کلانتری – رییس سازمان حفاظت محیط زیست – پیش از این گفته بود که این ارقام با توجه به نسبت جمعیتی محیط‌بانان، از نیروهای مسلح چه در زمان جنگ تحمیلی و چه پس از آن بیشتر است.

باوجود اینکه سازمان حفاظت محیط زیست می‌گوید که طی سه سال گذشته ۷۰ میلیارد تومان در راستای تقویت تجهیزات محیط‌بانی صرف شده و کلاس‌های آموزشی نیز با هدف کاهش درگیری‌ها برای آن‌ها برگزار شده است اما همچنان شاهد مشکلات زیادی برای حفاظت از مناطق محیط زیستی در کشور هستیم. بسیاری از کارشناسان بر این باورند که قوانین ضد و نقیض شکار و صید در حوزه حفاظت و توزیع بی‌رویه سلاح‌های شکاری مجوزدار علت به‌وقوع پیوستن اتفاقات ناگوار برای محیط‌بانان کشور است. 

مهدی نبی‌یان – کارشناس ارشد تنوع زیستی – پیش از این دراین‌باره به ایسنا گفته بود: اگر جریمه شکار یک رأس قوچ ۱۰ میلیون تومان باشد معمولا شکارچی تسلیم محیط‌بان و در دادگاه جریمه می‌شود، اما زمانی که جریمه شکار غیر مجاز همان گونه به ۱۰۰ میلیون تومان افزایش پیدا کند، احتمال تصمیم‌گیری غلط توسط شکارچی غیر مجازی که معمولا در حین شکار به‌دلیل دویدن، بالا بودن فشار خون و مشکل در تنفس حالت عادی ندارد، بالا می‌رود.

از دیگر حوادث ناگوار در حوزه محیط‌بانی کشور طی امسال می‌توان به حمله افراد ناشناس به پاسگاه محیط‌بانی گتوند اشاره کرد. در جریان این اتفاق که ابتدای امسال رخ داد به محیط‌بان امین ‌هادی‌پور شلیک و پای این محیط‌بان به‌دلیل شدت جراحات وارده قطع شد. 

درگیری‌های محیط‌بانان با شکارچیان طی سال‌های اخیر کم نبوده است و حتی برخی از آن‌ها محیط‌بانان را تهدید به قتل کرده‌اند. علی آرندی – رئیس پارک ملی بمو – طی پاییز امسال از شناسایی شکارچیان متخلفی خبر داده بود که محیط‌بان این پارک ملی را به قتل تهدید و به او حمله کرده بودند.  امیرحسین کریمیان – محیط‌بان استان تهران – در شهرستان شمیرانات نیز طی امسال در درگیری با متخلفان مجروح شد و مشابه این اتفاق نیز برای محیط‌بان مراکان در استان آذربایجان غربی رخ داد.

تمامی این اتفاقات نشان می‌دهد که حوزه محیط‌بانی و حفاظت از طبیعت همچنان در کشور نیازمند توجه ویژه مسئولان و برنامه‌ریزی‌های متعدد است و صرفا برگزاری کلاس‌های آموزشی و یا قانون حمایت از محیط‌بانان به تنهایی نمی‌توانند حامی خوبی برای آن‌ها باشند. نبی‌یان – کارشناس حیات وحش – به ایسنا گفته است: آنچه که اهمیت دارد علاج واقعه قبل از وقوع است یعنی سازوکار به گونه‌ای طراحی شود که در جهت پیشگیری از وقوع شکار غیر مجاز حرکت کنیم و از طریق فرهنگسازی در این زمینه بتوانیم از گونه‌های حیات وحش حفاظت کنیم.

به گفته وی یکی از عوامل موثر در پیشگیری از شکار غیر مجاز آموزش شکارچیان و دیگری درگیر کردن جوامع محلی در امر حفاظت است، چراکه هرگاه خود مردم برای حفاظت از گونه‌های حیات وحش پای کار آمدند نتیجه آن موفقیت آمیز بوده است مانند حفاظت افراد بومی از لاک‌پشت‌های منقارعقابی جزیره قشم.

انتهای پیام