کارگروه تخصصی حمایت و حفاظت از حقوق حیوانات در قالب ششمین کارگروه تخصصی شبکه تشکلهای محیط زیست و منابع طبیعی کشور فعالیت خود را آغاز کرده است. حوزه حمایت و حفاظت از حقوق حیوانات طی سالهای گذشته از آشفتگی و پراکندگی در فعالیتها رنج برده است. عدم همگرایی و ناهماهنگی بین سمن ها و فعالان این حوزه و به روز نبودن دانش و اطلاعات سبب شده شاهد اقدامات پراکنده و با اثرگذاری ناکافی در این حوزه باشیم.
به باور نگارنده اگر چه در سالهای گذشته شاهد افزایش کمی در همراهان و فعالیتهای این حوزه بودهایم اما جای خالی نگاه استراتژیک و آموزش به شدت احساس میشود. افراد و گروههای بسیاری در این حوزه فعالند اما احتمالاً اگر از هر کدام از آنها بپرسید برنامه کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدتتان برای برخورد با مشکلات و حیوان ستیزان چیست، پاسخی دریافت نمیکنید. همچنین بخش زیادی از سمنها و افرادی که خود را منتسب به این جریان میدانند فاقد دانش کافی و موثر هستند و از اینروست که گاهاً حتی شاهد اقدامات بی فایده و غلط بودهایم. با اقدامات جزیره ای و غیرمنسجم نمی توان به جنگ انبوه مشکلات این حوزه در سراسر کشور رفت.
ایدهآل این کارگروه این خواهد بود که ضمن ایجاد همگرایی بین فعالان این حوزه، سبب ایجاد نگاه استراتژیک در جریان حمایت از حیوانات شود و تا حد امکان در آموزش و بهروز رسانی دانش کوشندگان این حوزه قدم بردارد. به واقع این کارگروه تلاش دارد اتاق فکری برای استفاده از توانایی و دانش همه نخبگان برای برنامهریزی و دانشافزایی در جریان حمایت و حفاظت از حقوق حیوانات باشد. این دو مساله به همان اندازه که مهم و پایهای هستند به همان اندازه نیز در لابلای روزمرهگیها مورد بیتوجهی قرار میگیرند.
این گروه با هدف اقدام جمعی، خردمندانه و آگاهیبخش در زمینههای ذیل، فعالیت خواهد نمود: ۱) دیده بانی وضعیت حیوانات در سراسر ایران ۲) افزایش دانش و آگاهی عمومی نسبت به مساله حمایت از حیوانات و حقوق حیوانات ۳) ایجاد ارتباط و همگرایی بین سازمانهای غیردولتی محیطزیستی فعال در این حوزه ۴) ارائه راهکار و پیشنهاد به ارگانهای دولتی در جهت کاهش ظلم و بهرهکشی از حیوانات ۵) مشارکت در ایجاد بسترهای قانونی برای حمایت و حفاظت از حقوق حیوانات در سه قوه ۶) تلاش در جهت افزایش فرهنگ مهربانی و احترام به حقوق حیوانات، مقابله و کاهش آزار، ستم و بهرهکشی از حیوانات ۷) مقابله حداکثری با “تجارت غیرقانونی حیوانات” و جرایم مرتبط با حیوانات با همکاری ارگانهای ذیربط ۸) تلاش در جهت حفظ زیستبوم و زیستگاه حیوانات وحشی به عنوان مهمترین عامل بقای گونههای جانوری ۹) گسترش دانش و تفکر حقوق حیوانات و مقابله با تفکر گونهگرایی.
باور داریم “آگاهی” کلید هرگونه تغییر در جهت بهبود وضعیت زیست بوم و حیوانات این سرزمین است. از اینرو این کارگروه تخصصی در نظر دارد با استفاده از تمام ظرفیتهای موجود در بدنه تشکلهای محیطزیستی کشور و کلیه فعالان این حوزه ضمن مشخص کردن اولویتها، به فعالیت در جهت حمایت و حفاظت از حقوق حیوانات بپردازد.