اضافهبر بهرهبرداریهای سنتی از محصولات فرعی یا غیر چوبی مانند صمغها و میوههای جنگلی، برداشت محصولاتی مثل کتیرا و گزانگبین از گونزارهای گستره زاگرس از گذشته کم و بیش رایج و مرسوم بوده است؛ اما بدون شک در هیچ زمانی بهمانند سالهای اخیر، این بوتهزارها با چنین شدتی در معرض تهدیدهای طبیعی و انسانسازی که منجر به خشکیدگی نگران کننده این بوتهزارهای ارزشمند شود قرار نگرفته بودند!
براساس نتایج بررسیهای موردی و پهنهبندی صورت گرفته توسط پژوهشگران مرکز تحقیقات منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری که در گفتگوی رییس این مرکز با خبرگزاری ایرنا منتشر شده است، اضافه بر بلوطزارهای زاگرس، بخشهای گستردهای از گونزارهای این منطقه نیز درگیر پدیده شوم خشکیدگی شده است. ماجرای نگران کنندهای که کمتر در شمار اولویتهای کاری نهادهای متولی دولتی و پژوهشی کشور قرار گرفته و گزارشهای قابل توجهای در این زمینه منتشر نشده است. بربنیاد این گزارش بیش از ۶۰ درصد گونزارهای چهارمحال و بختیاری دچار عارضه خشکیدگی شده که نیمیاز این عرصهها در وضعیت بحرانی قرار گرفتهاند!
بدون شک در چنین شرایط بحرانی حاکم بر گونزارهای در معرض خطر خشکیدگی، صدور مجوزهای برداشت کتیرا با ایجاد شیار و زخم بر روی ساقههای این گیاهان بوتهای رنجور و نحیف، بر شدت این پدیده فاجعهبار خواهد افزود. این نوع بهرهبرداری منسوخ شده، اضافه بر اینکه باعث تشدید ضعف فیزیولوژیکی و اثرات سوء بر روی بوتههای گون میشود، از نظر اقتصادی و درآمدزایی هم فاقد توجیه قابل قبول است. براساس دادههای آماری طرحهای بهرهبرداری کتیرا، با لحاظ اصول فنی متوسط تولید حدود ۲ تا ۳ کیلوگرم برای هر گونزار مورد بهرهبرداری در نظر گرفته میشود که بهخوبی میتوان دریافت که ارزش ریالی کتیرای تولیدی در واحد سطح در مقایسه با خسارتهای وارده بسیار ناچیز خواهد بود.
نمونه بارز و شاخص این صدمههای خود خواسته، رواج مجوزهای برداشت کتیرا در اکثر مراتع استپی و نیمهاستپی اصفهان است که ناباورانه توسط ادارات منابع طبیعی این استان صادر شده و دامنه بهرهبرداریهای غیرمجاز آن به مراتع همجوار در استان چهارمحال و بختیاری هم کشیده شده است! باتوجه به وضعیت بحرانی گونزارها که ناشی از خشکسالیهای پیدرپی سالهای اخیر و کاهش شدید سطح آبهای زیرزمینی بوده و در حال حاضر تنها در حد زندهمانی آب در اختیار این گیاهان بوتهای ارزشمند قرار میگیرد، وارد کردن چنین صدمات خود خواستهای آنهم توسط نهادهای متولی دولتی، خردمندانه نبوده و این گیاهان بوتهای که به مانند سدهای کوچکی از آب و خاک حفاظت میکنند را در معرض خطر خشکیدگی و نابودی قرار خواهند داد! یقینا” لحاظ پیشبینیهای مراکز تحقیقاتی بینالمللی در زمینه ادامه روند خشکسالیها در سه تا چهار دهه پیش رو و مواجه شدن کره زمین با یک نوع تغییر نظام بارش و کاهش شدید بارش در مناطق خشک، نگرانیها از بابت این رفتارهای غیرکارشناسی عمیقتر خواهد شد.