ماجرای تلخ بلوطهای زاگرس و سخنان رییس دولتهای نهم و دهم در جمع نمایندگان مردم در بهارستان را که یادتان هست؟ همان ماجرای بذرهای بلوطزارهای غرب کشور که به نظر رییسجمهور سالانه ۶ میلیون تن از آنها به پای درختان بلوط ریخته و نابود میشوند! و میبایستی جمعآوری شده و تبدیل به علوفه موردنیاز دامها شوند.
البته در همین راستا و با نگاه تجاری کوتاهمدت و نهاقتصادی به جنگلهای زاگرس، برخی از سرمایهگذاران پرنفوذ شرایط را مناسب دیده و برای احداث کارخانههای فرآوری بلوط در استانهایی مانند کهگیلویه و بویراحمد دست بهکار شده بودند که خوشبختانه با واکنشهای فعالان محیط زیست کشور و مخالفت جدی سازمان جنگلها مواجه شدند.
اما شوربختانه حالا از یاسوج خبر میرسد که بهرغم تمامیمخالفتهای قانونی و توجیهات کارشناسی، بازهم همان طرح احداث کارخانه بزرگ فرآوری بلوط بهطور جدی در دستور کار مسئولان استان کهگیلویه و بویراحمد قرار گرفته و استاندار نیز عزم خود را جزم کرده تا به هر طریقی که شده است مقاومتهای متولیان منابع طبیعی منطقه را شکسته و مجوزهای لازم برای احداث آن کارخانه را صادر کند! البته در این میان اظهارنظر مدیرکل منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد برای موافقت با احداث آن کارخانه قابل توجه است! اعلام شرط “کاشت ۱۰ درصد از بذور بلوط برداشتی از جنگلها و جنگلکاری توسط سرمایهگذار کارخانه” که با عنایت به تجربیات موجود در خصوص کاشت و مراقبت از جنگلکاریهای صورت گرفته در سنوات گذشته و درصد نهالهای مستقر شده، تأملبرانگیز است!
فراموش نکنیم که جمعآوری و بهرهبرداری از بذر درختان بلوط در سطحی وسیع میتواند خسارتهای زیست محیطی جبرانناپذیری را بهدنبال داشته باشد. در این نوع بهرهبرداری که نیازهای طبیعی اکوسیستمهای جنگلی رعایت نمیشود مطمئنا” اضافه بر تجدید حیات و زادآوری طبیعی جنگلها، حیات جانوران وحشی در این رویشگاههای جنگلی نیز با تهدیدهای جدی مواجه خواهد شد. بدون شک گسترش روند احداث چنین کارخانجات صنعتی در استانهای زاگرسی و جمعآوری بذر بلوط در حجمهای زیاد، ناشی از یک نگاه تجاری کوتاهمدت به جنگلهای بلوط غرب بوده و تنها نتیجه آن اختلال در همان اندک زادآوری طبیعی این جنگلها و نابودی طولانیمدت حیات گیاهی و جانوری در این زیستگاهها که حال و روز ناخوشی دارند، خواهد بود.
در همین رابطه:
– خبرگزاری میراث فرهنگی(CHN): حراج بذرهای بلوط؛ حراج زادآوری زاگرس