۱۰هکتار از جنگل‌های «ناهارخوران» تخریب می‌شود

برای تاسیس موزه توسط یکی از نهادهای دولتی در استان گلستان

اسم گرگان را که می‌آوری، ناخودآگاه نخستین چیزی که به ذهن‌ها می‌آید جنگل «ناهارخوران» است؛ انگار تاریخ، جغرافیا و هویت فرهنگی و طبیعی مرکز استان گلستان به این خطه مربوط است. نام ناهارخوران برای تمام ایرانیان این قرابت با گرگان را دارد. حالا اما مدتی است این نماد بزرگ که بخشی از جنگل‌های هیرکانی عصر سوم زمین‌شناسی هم هست به نام انواع طرح‌ها دارد از دست می‌رود. یک روز در اثر ساختمان‌سازی و ویلاسازی، روز دیگر به نام طرح‌های گردشگری و حالا برای تاسیس یک موزه.

بزرگ‌ترین میراث طبیعی و تاریخی گرگان به دلیل ساخت و سازهای بی‌در و پیکر در خطر تخریب جدی قرار دارد. ناهارخوران در حاشیه جنوبی مرکز استان گلستان که نماد گرگان نیز به حساب می‌آید حالا با نام ساخت موزه در خطر تخریب جدی قرار گرفته است. این در حالی است که استان گلستان به دلیل جاری شدن سیل طی ۱۲ سال گذشته که به زعم غالب کارشناسان، در اثر کاهش سطح پوشش گیاهی منطقه بوده، پرحادثه‌ترین استان کشور نام گرفته است. در همین حال کارشناسان معتقدند اگر روند تخریب‌ها در جنگل‌های گلستان و از جمله ناهارخوران گرگان همچنان ادامه داشته باشد باز هم باید شاهد جاری شدن سیل و رواناب، از دست رفتن جنگل‌ها، فرسایش خاک، رانش زمین و بسیاری دیگر از انواع بلایا و حوادث باشیم.
رییس کمیسیون فرهنگی، اجتماعی و زیست شهری شورای اسلامی شهر گرگان با اشاره به اینکه در صورت ادامه این روند، ناهارخوران را برای همیشه از دست می‌دهیم به شرق گفت: متاسفانه یکی از نهادهای دولتی، قصد تصرف عرصه وسیعی از پارک جنگلی و تاریخی ناهارخوران و ساخت و ساز موزه در این محوطه را دارد. عبدالرضا چراغعلی در ادامه تاکید کرد: در سایه سکوت ادارات و سازمان‌های متولی علاوه بر واگذاری این عرصه ملی که حدود ۱۰ هکتار است که دور آن را فنس کشیده‌اند، چهار میلیارد تومان هم از اعتبارات استانی و ملی به این ساخت و ساز اختصاص داده‌اند. در حالی که مطابق مقررات موجود، ساخت و ساز در این محور طبیعی- تاریخی ممنوع است و بسیاری از کارشناسان ساخت و ساز در این مسیر گردشی و طبیعی را منجر به نابودی کامل ناهارخوران می‌دانند. این استاد دانشگاه در ادامه یادآوری کرد: با توجه به اینکه این محوطه بیشتر تفریحگاه و محل استراحت اقشار ضعیف و متوسط شهری است و در طول سال‌ها مردم ارتباطی معنوی با آن پیدا کرده‌اند، ساخت و ساز و تصرف این محوطه، برای مردم قابل قبول و قابل تحمل نیست و بسیاری از مردم به شورا بابت آن اعتراض می‌کنند. رییس کمیسیون فرهنگی، اجتماعی شورای شهر گرگان در ادامه هشدار داد: سکوت مسوولان ذی‌ربط همچون اداره کل منابع طبیعی استان و صدور مجوز قطع درختان ارزشمند منطقه ناهارخوران باعث ادامه روند این تخریب شده است؛ در حالی که درختان بسیار باارزش و نادری در این محل وجود دارد که به لحاظ زیبایی و ویژگی‌های طبیعی در دنیا منحصر به فرد بوده و عمر بعضی از آنها به چند صد سال می‌رسد و پس از قطع شدن، جایگزینی نخواهند داشت. او می‌افزاید: متاسفانه تاکنون اقدامات و مخالفت‌های ما در این‌باره به جایی نرسیده و اخبار و گزارش‌های رسیده خبر از شروع این پروژه می‌دهد.
منابع طبیعی: مجوز دارند
مدیرکل منابع طبیعی گلستان در پاسخ به این سوال شرق که چگونه ۱۰ هکتار جنگل برای ساخت موزه به یک نهاد واگذار شده به شرق گفت: این مقدار ۱۰ هکتار نیست و حدود شش‌هزار متر است که در سال ۷۳ برای دفن شهدای گمنام به بنیاد حفظ ارزش‌های دفاع مقدس داده شده است. آنها تمام مجوزهای لازم را در همان زمان دریافت کرده‌اند و حالا در حال اجرای طرح هستند. ضمن اینکه ارزش‌های جنگ نیز برای ما مقدس و حفظ آن لازم است. اما عبدالرضا چراغعلی که خود از رزمندگان و جانبازان جنگ تحمیلی است در پاسخ به این استدلال گفت: ما نیز به حفظ ارزش‌های دفاع مقدس اعتقاد داریم اما تخریب جنگل که مقام معظم رهبری نیز بر ممانعت از آن تاکید داشته‌اند چه ارتباطی با این موضوع دارد؟! او درباره مساحت اجرای این طرح گفت: مجوز اجرای طرح در شش‌هزار متر داده شده اما فنس‌کشی در اطراف ۱۰ هکتار انجام شده است.
مدیریت یکپارچه برای ناهارخوران
یک عضو هیات علمی دانشگاه با تاکید بر اینکه ناهارخوران میراث طبیعی گرگان است و نباید به آن تنها به عنوان یک مجموعه گردشگری نگاه کنیم، به شرق گفت: با توجه به روند تخریب کنونی، من چشم‌انداز روشنی را برای ناهارخوران نمی‌بینم. مزدک دربیکی مشکلات عمده ناهارخوران گرگان را تغییر کاربری‌ها در اراضی ناهارخوران، وجود و حضور ادارات و… در منطقه‌ای تفرجگاهی و وجود هتل‌ها و رستوران‌ها در منطقه‌ای جنگلی – که خود یک پارادوکس است- و گردشگری انبوه و بی‌ضابطه که ناهارخوران را به شدت در آستانه کاهش کیفیت محیط زیستی قرار داده است، برشمرد. او در ادامه با تاکید بر اینکه ناهارخوران نیازمند یک مدیریت یکپارچه است که تمام مدیریت‌های مذکور را بتواند در خود متمرکز کند، گفت: اگر نهادی مثل شهرداری مسوول مدیریت ناهارخوران شود باید برنامه‌ای برای مدیریت یکپارچه ناهارخوران داشته باشد تا بتواند تمام حوزه‌ها را پوشش دهد و اگر این پوشش مدیریتی صورت نگیرد ناهارخوران گرگان با توجه به این روند تخریب هم از طرف انبوه گردشگر و هم از طرف دست‌اندازی‌هایی که به اراضی آن می‌شود، به زودی از بین خواهد رفت.
استمداد از رییس دفتر بازرسی ویژه مقام رهبری
عبدالرضا چراغعلی عضو شورای شهر گرگان که معتقد است اجرای طرح ساخت موزه توسط یکی از نهادها مغایر فرمایشات و تصریح مقام معظم رهبری در ارتباط با صیانت از جنگل‌ها و منابع طبیعی است با ارسال نامه‌ای به ناطق نوری، رییس دفتر بازرسی ویژه مقام معظم رهبری طلب کمک و رسیدگی کرده است. متن این نامه به شرح زیر است:
بیش از دو سال است که یکی از نهادهای استان گلستان حدود ۱۰هکتار از اراضی جنگلی را در ارتفاعات و دل جنگل‌های طبیعی و بکر ناهارخوران گرگان به بهانه تاسیس موزه محصور کرده و بی‌توجه به مخالفت‌های مردمی، اخیرا به قطع درختان و خاکبرداری عجیب و بی‌سابقه در این منطقه جنگلی (نورالشهدا) جهت ساخت و ساز اقدام نموده است. در این رابطه مواردی چند به استحضار می‌رسد:
۱- شواهد حاکی از عزم این نهاد نظامی جهت ساخت و ساز گسترده یک مجموعه اختصاصی این نهاد به بهانه احداث موزه است. این مجموعه با دست‌اندازی و تسخیر در محدوده‌ای از عرصه‌های منابع طبیعی و ملی است که همواره مورد نظر سودجویان و زمین‌خواران برای تخریب و ساخت و ساز بوده و از سوی مردم و مسوولان محلی صیانت شده است. تا جایی که خانه ساخته‌شده در همین محدوده تا حکم تخریب از سوی نهادهای ذی‌ربط پیش رفته است. اما اکنون با شروع این ساخت و ساز بهانه برای حملات مجدد سودجویان به این عرصه‌های جنگلی باز می‌شود.
۲- اقدام نهاد مذکور مغایر فرمایشات و تصریح مقام معظم رهبری در ارتباط با صیانت از جنگل‌ها و منابع طبیعی (فرمایشات معظم له در روز درختکاری) است. این در حالی است که این نهاد مستقیما زیر نظر مقام معظم رهبری قرار دارد و این ساخت و ساز گسترده، مخرب و بی‌سابقه نزد مردم شهر گرگان و منطقه، ذهنیت و تبعات بسیار منفی ایجاد کرده است تا جایی که حجم عجیب خاکبرداری در دل جنگل کارشناسان منابع طبیعی را نیز حیرت‌زده کرده است.
۳- در حالی که به فاصله چند دقیقه از شهر گرگان، زمین‌های غیرجنگلی و حتی کم‌بازده وجود دارد، انتخاب و اصرار بر تخریب یک عرصه کاملا طبیعی و جنگلی و همچنین عدم پاسخگویی و تهدیدهای امنیتی در برابر سوالات مردم شایبه‌های زیادی را گمانه می‌زند. عرصه جنگل‌های انبوه شمال کشور یادآور کدام یک از مناطق عملیاتی دوران دفاع مقدس است؟! حقیر به عنوان رزمنده و جانباز دفاع مقدس و بسیاری از هم‌رزمانم مشابهتی در این شبیه‌سازی مخرب نمی‌بینیم. جالب اینجاست برخی از افراد کلیدی این ساخت و ساز اساسا فاقد تجربه حضور در جبهه‌ها هستند!
۴- شبیه‌سازی و ایجاد موزه جنگ امری واجب جهت آشنایی نسل‌ها با رشادت‌ها و آرمان‌های فرزندان این خاک برای تداوم آن است تا بدانند که چه خون‌های پاکی برای حفظ این جنگل‌ها و عرصه‌ها بر زمین ریخته شده است. آیا تخریب جنگل، نقض غرض در معرفی آرمان شهدا نیست؟
۵- در حالی که بودجه میلیاردی تخصیصی و احداث موزه می‌تواند باعث رونق منطقه‌ای محروم شود، چه ذهنیتی از چنین حرکتی و احتمالا ساخت و سازهای غیرعمومی بعدی در بهترین چشم‌اندازهای طبیعی نزد افواه عمومی ایجاد می‌شود؟ از این رو مستدعی‌ است با عنایت به فضای منفی ایجادشده نزد مردم مومن و ولایت‌مدار منطقه علی‌الخصوص کوهنوردان و علاقه‌مندان به محیط‌زیست و منابع طبیعی درخصوص این اقدام و عدم پاسخگویی نهاد مذکور و به استناد فرمایشات صریح مقام معظم‌رهبری درخصوص صیانت از جنگل‌ها و منابع طبیعی ترتیبی اتخاذ فرمایید تا موضوع مورد بررسی قرار گیرد تا شاید با تدبیر معظم له در اعتماد مردم به نهادهای نظامی، انقلابی و نظام مقدس جمهوری اسلامی لطمه‌ای وارد نشود.

لینک این گزارش در روزنامه شرق امروز:

http://sharghnewspaper.ir/Page/Paper/91/02/10/13

Posted in: دسته‌بندی نشده