اثر ثبت جهانی بندمیزان شوشتر به زیر آب رفت/مدیر پایگاه: کاملا طبیعی است

محمدرضا بهادری با بیان این‌ که به دلیل موقعیت و ماهیت سد بند میزان، زیرآب رفتن این سد کاملاً طبیعی است، اظهار کرد: وقتی در بالادست با بارش‌های شدید به ویژه در نیمه دوم سال مواجه می‌شویم دبی رودخانه کارون افزایش پیدا می‌کند.

به گزارش ایسنا، براساس اعلام اداره‌کل میراث فرهنگی خوزستان، وی ادامه داد: باتوجه به شرایط جوی و بارندگی‌های شدید روزهای گذشته در شهرستان شوشتر، بالادست و شهرهای اطراف، حجم عظیمی از آب وارد کارون شد و به تبع آن، بخشی از این آب به شوشتر رسید که در پی این شرایط، بندمیزان نیز به زیر آب رفت.

مدیر پایگاه میراث جهانی سازه‌های آبی ـ تاریخی شوشتر خاطرنشان‌کرد: وظیفه بند میزان در وهله اول، کاهش فشار وارد روی مجموعه آسیاب‌ها و آبشارها و تنظیم آب میان نهرهای شطیط و گرگر است چراکه آب موجود در مجموعه آبشارها و آسیاب‌ها از شاخه گرگر تأمین می‌شود.

بهادری با بیان این ‌که اتفاق رخ داده کاملاً طبیعی است و در سال چندین بار پس از بارندگی‌ها رخ می‌دهد و پایگاه و عوامل اجرایی آن نیز بلافاصله پس از عادی شدن شرایط، اقدامات لایروبی را انجام می‌دهند، گفت: هم‌اکنون منتظریم تا به محض فروکش کردن دبی روخانه و تثبیت آن ظرف دو یا سه روز آینده نسبت به پاکسازی و لایروبی بندمیزان اقدام کنیم.

وی بیان کرد: از آن‌ جا که بند میزان پیشانی ورود آب به شهر شوشتر است، آب مازاد نهر گرگر را به شطیط انتقال می‌دهد و فشار روی مجموعه آسیاب‌ها و آبشارها و نهر گرگر را تنظیم می‌کند تا آثار آسیب نبینند. در واقع اگر بندمیزان وجود نداشت، همه حجم آب وارد مجموعه آسیاب‌ها و آبشارها می‌شد. بنابراین باید گفت راز پایداری و ماندگاری ۱۸۰۰ ساله این مجموعه، وجود بندمیزان است.

او آوردهای رودخانه‌ای دپو شده در بند میزان را حاصل عبور کارون از مسیر بیشه‌زارهای مختلف دانست و افزود: لایروبی بندمیزان جزو وظایف ذاتی پایگاه میراث جهانی سازه‌های آبی ـ تاریخی شوشتر نیست و با توجه به این که موضوع، مرتبط با آب و رژیم رودخانه است، سازمان آب و برق خوزستان مسئول لایروبی و پاکسازی نهر و رودخانه‌ها است. با وجود این، با توجه به اهمیت کار، ما خود ورود خواهیم کرد و اقدامات لازم را در زمینه لایروبی و پاکسازی انجام می‌دهیم.

مدیر پایگاه میراث جهانی سازه‌های آبی ـ تاریخی شوشتر با تأکید بر این ‌که هیچ اتفاق غیرطبیعی و خاصی در بند میزان رخ نداده است، گفت: از دو روز پیش که بارندگی‌ها آغاز شد و سطح آب در حال بالا آمدن بود، کارشناسان پایگاه به طور مستمر درحال پایش و مستندنگاری بند میزان و سایر آثار مجموعه سازه‌های آبی ـ تاریخی شوشتر هستند که براساس آن، روز گذشته گزارشی از همه آثار دریافت کردیم و خوشبختانه به جز دو یا سه نقطه که دچار آسیب جزیی شده‌اند و در حال بررسی آنها هستیم، سایر نقاط مجموعه سالم هستند و مشکل خاصی وجود ندارد.

به گزارش ایسنا، بند میزان سدی است در شوشتر و ساخته دست انسان مربوط به دوره ساسانیان که تا امروز پابرجا است. ساختن بند میزان شوشتر را به شاپور اول ساسانی نسبت می‌دهند. بند میزان شوشتر در تاریخ هشتم خرداد ۱۳۷۸ با شماره ثبت ۲۳۳۱ به ‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید. در سال ۲۰۰۹ این بند به همراه ۱۵ اثر تاریخی دیگر شوشتر در نشست سالانه کمیته میراث جهانی یونسکو در ۲۶ ژوئن ۲۰۰۹ (پنجم تیر ۱۳۸۸) در شهر سویل اسپانیا با احراز معیارهای ۱، ۲ و ۵ با عنوان نظام آبی ـ تاریخی شوشتر به عنوان دهمین اثر ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو با شماره ۱۳۱۵ به ثبت رسید.

انتهای پیام