راهکارهای جایگزین انتقال آب

حسین رفیع در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به اینکه یکی از دلایل اصلی اجرای پروژه‌های انتقال آب به فلات مرکزی، تامین آب مورد نیاز صنایع آب‌بری است که در استان‌های کم آب کشور قرار دارند، اظهار کرد: انتخاب محل‌های نادرست به‌منظور استقرار صنایع آب‌بر باعث می‌شود مجبور به انجام اقداماتی از جمله انتقال آب شویم که خود آثار مخرب دیگری را به‌همراه دارد بنابراین آنچه می‌تواند در مدیریت منابع آب و صرفه‌جویی در مصرف آب شرب تاثیر مثبتی داشته باشد انتقال صنایع آب‌بر به استان‌هایی است که دسترسی بیشتری به منابع آب دارند.

وی ادامه داد: هم دولت و هم مردم در مدیریت منابع آب نقش بسیار مهمی دارند اما نقشی که دولت در این زمینه ایفا می‌کند از اهمیت بیشتری برخوردار است.

مرجع ملی سازمان‌های مردم نهاد در کنوانسیون حفاظت از تالاب‌ها یکی از عوامل هدر رفت آب را سیستم انتقال آب درون شهری برشمرد و گفت: دولت باید در جهت اصلاح سیستم‌های انتقال آب درون شهری اقدام کند چرا که فرسودگی آن‌ها در بسیاری از شهرهای بزرگ کشور باعث هدر رفت درصدی از آب می‌شوند و این میزان در برخی از شهرها به بیش از ۳۰ درصد نیز می‌رسد.

رفیع همچنین ضمن تاکید بر لزوم جدا کردن خط انتقال آب شرب و آب شهری گفت: جدا کردن آب شرب از آب شهری باعث می‌شود که آب شرب برای مصارفی از جمله شست وشو هدر نرود و به صرفه‌جویی در مصرف و تامین آب شرب کشور کمک کند.

وی ادامه داد: مساله مهمی که مردم باید در مدیریت مصرف آب رعایت کنند، مصرف بهینه آب است. اگر در منازل و به‌ویژه در ادارات بتوانیم در مصرف آب صرفه‌جویی و از کاهنده‌های آب در روشویی و دستشویی استفاده کنیم، در حجم آب مصرفی شهرها کاهش چشمگیری پیدا می کند.

این فعال حوزه آب یکی دیگر از راهکارهای مصرف بهینه منابع آب را توجه به مفهوم «آب خاکستری» دانست و گفت: آب خاکستری موضوعی است که اکنون در دنیا مورد توجه جدی قرار گرفته است. منظور از آب خاکستری، آبی است که پس از مصرف در یک بخش مانند شست وشوی برنج می‌تواند در بخش دیگری از ساختمان به مصارف دیگری مانند سیستم تخلیه آب سرویس بهداشتی یا در فضای سبز داخل یا خارج ساختمان استفاده مجدد شود.

وی ادامه داد: از طرفی دیگر باید در توسعه شهرها تجدیدنظر صورت گیرد چراکه گسترش شهرها و افزایش جمعیت شهرها باعث اقزایش میزان تقاضای آب می‌شود و این مساله نیاز به تامین منابع جدید آبی را ایجاد می‌کند که متاسفانه در کشور از آن بهره‌مند نیستیم.

مرجع ملی سازمان‌های مردم نهاد در کنوانسیون حفاظت از تالاب‌ها درباره میزان هدررفت آب در بخش کشاورزی اظهار کرد: ما در مدیریت آب در بخش کشاورزی ضعیف عمل کرده‌ایم. بخشی از قصور هدررفت آب در بخش کشاورزی مربوط به وزارت نیرو است چراکه ۳۰ تا ۵۰ درصد از آبی که از پشت سدها به سمت زمین‌های کشاورزی روانه می‌شود پیش از رسیدن به مقصد هدر می‌رود چون هنوز کانال‌های انتقال آب به زمین‌های کشاورزی احداث نشده و اگر هم احداث شده باشد دارای ایرادات اساسی است و باعث هدررفت آب در این بخش می‌شود.

رفیع در پایان ضمن انتقاد از وضعیت مدیریت منابع آب و احداث بی‌ضابطه و بیش از اندازه سد در بستر رودخانه‌های کشور، گفت: وزارت نیرو باید دقیق اعلام کند که چند درصد از آب‌های پشت سدهای کشور پیش از این که به مصارف مختلف برسد تبخیر می‌شود. پرسشی که هیچ‌گاه وزارت نیرو پاسخی برای آن ارائه نکرده این است که چرا در کشوری که میزان تبخیر آب در آن بسیار بالا است این تعداد سد احداث می‌شود؟

انتهای پیام