سد گتوند یکی از بزرگ ترین سدهای ایران است که بر روی رودخانه کارون در جنوب غربی ایران ساخته شده است. این سد، در فاصله ۲۵ کیلومتری شمال شهرستان شوشتر و در ۱۰ کیلومتری شمال شرقی شهر گتوند در استان خوزستان قرار دارد.
سد گتوند آخرین سد قابل احداث بر روی رودخانه کارون است. ارتفاع این سد سنگریزهای با هسته رسی ۱۸۲ متر است که بلندترین سد خاکی کشور محسوب میشود. کار ساخت سد گتوند و “پتوی رسی” در میان تمامی اعتراضات به اتمام رسید و با حضور محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری وقت این پروژه آبگیری شد. با آبگیری سد، فاجعه زیستمحیطی وارد فاز جدیدی شد که میتواند سرنوشت خوزستان را تغییر دهد.
زمینهایی که تحت آبیاری سد گتوند هستند بیش از ۴۲۰ هزار هکتار است که محصولات متنوع از قبیل گندم، ذرت و نیشکر در این زمینها کشت میشوند. تداوم شور شدن آب سد گتوند و آبیاری با آب شور تولید و عملکرد کشاورزی منطقه را نابود میکند و در کمتر از چند سال زمینهای زراعی پایین دست سد گتوند شور و غیرقابل کشت میشوند.
به زودی اظهارنظرهای رسمی از سوی دانشگاه تهران تاثیر این سد بر رود کارون و محیط زیست خوزستان را نشان خواهد داد و آن زمان موقع تصمیم گیری سختی برای دولتمردان خواهد بود.چرا که هر دوسوی انتخاب ضرر به منافع مادی یا ضرر به سلامت کارون خواهد بود.
به عبارتی بهره برداری و استمرار دراستفاده از این سد یک بازی باخت باخت محسوب میگردد.آلودگی وشوری آب کارون یک سر باخت است و هزینه های هنگفت ساخت سد دو سر باخت این سد سازی خواهد بود.
این پروژه هم مثل بسیاری از حرکت های نابخردانه همچون سد سازی های اطراف دریاچه ارومیه،حفر چاههای غیر مجاز در اقصی نقاط کشور و بدنبال آن خشک شدن قنوات، توسعه بی رویه کشاورزی و باغداری به بهای نابودی آبهای زیر زمینی و….. میرود تا درس بزرگی برای آنها باشد که بی اخذ نظرات فنی بدنبال اهداف کوتاه مدت خود میگردند.