سیر صعودی مرگ و میر ناشی از آلودگی هوا در تهران

عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، با انتقاد از عملکرد ارگان‌های مسوول در قضیه آلودگی هوا به صراحت گفت که با اینکه مصوباتی در این زمینه داشته ایم؛ اما متاسفانه سازمان های مسئول، قوانین را آن طور که باید رعایت نمی کنند.

 حسن تامینی نماینده مردم رشت در مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با تابناک گفت:« وظایف نهادها و سازمان های مرتبط با آلودگی هوا مشخص نیست و نظارتی در زمینه تولید این محصولات وجود ندارد؛ در نتیجه برخوردی نیز با آن صورت نمی گیرد. مصوباتی در این زمینه داشته ایم؛ اما متاسفانه سازمان های مسئول  قوانین را آن طور که باید رعایت نمی کنند. »

او یاداوری کرد که امروزه کشورها به سمتی رفته اند که در تولید لنت، میزان آزبست را کاهش دهند تا باعث آلودگی محیط نشود. متاسفانه میزان این ماده در هوای تهران به شدت بالاست و باید فکری اساسی برای آن کرد.

تامینی گفت: « تنها راه حل این مشکل، اصلاح شیوه تولید است. این ماده پایدار نیست و اگر لنت استانداردی تولید شود ظرف چند روز این مشکل برطرف خواهد شد.»

وی در مورد مطلبی درباره عملکرد مجلس در حوزه محیط زیست گفت: « بیشتر نمایندگانی که در فراکسیون محیط زیست حضور دارند پزشک نیستند؛ اما در حوزه بهداشت و درمان کار می کنند. اما اینکه چه کارهایی انجام داده اند باید عملکرد کمیسیون را بررسی کرد. عملکرد کمیسیون ها مشخص است. مسئله آلودگی هوای تهران تنها مربوط به کمیسیون بهداشت نیست. مهم ترین آلوده کنندگان تهران صنایع هستند که عملکردشان به کمیسیون صنایع، ‌شهرداری و محیط زیست مربوط است. باید در این زمینه بیشتر کار کرد و راهکاری برای رفع مشکلات اندیشید.»

حسن تامینی با بیان اینکه همه در ایجاد  این شرایط مقصریم تاکید کرد: « از شهرداری و دولت گرفته تا خود مجلس در گسترش و تداوم آلودگی محیطزیست مقصر هستند. مجلس نیز باید تلاش خود را انجام دهد تا برای یکبار که شده مشکل آلودگی تهران ریشه کن شود. اگر این طور پیش برویم تهران دیگر جایی برای زندگی نخواهد بود. آمارهایی که از مرگ و میر و بیماری های ناشی از آلودگی هوا  داده می شود واقعیت دارد و این آمار روز به روز بالاتر می رود. البته ما مسئولین نیز اقدام عاجلی برای رفع این مشکل انجام نداده ایم و این در شان این مردم و مملکت اسلامی نیست.»

پنبه کوهی یا پنبه ٔ نسوز یا آزبست Asbestos  نام گروهی از ترکیب‌های معدنی منیزیوم و سیلیسیوم است که بیشتر در طبیعت به صورت الیاف معدنی و سنگ یافت می‌شود. این مواد به خاطر مقاومت زیادی که در برابر گرما و آتش دارند به عنوان مواد نسوز در برخی صنایع خودروسازی، مصالح ساختمانی و … به کار می‌روند.

استفاده در عین ممنوعیت

در دهه های گذشته انتشار گزارش های علمی مستند در مورد عوارض جبران ناپذیر آزبست، سبب تدوین مصوبه ای لازم الاجرا توسط شورای عالی محیط زیست در سال ١٣٧٩ به منظور حذف آزبست از ترکیبات و تولیدات صنعتی و ساختمانی و جایگزینی ترکیبات کم خطر به جای آزبست شد؛ ولی متاسفانه پس از گذشت ٧ سال، عمده صنایع ایران همچنان از آزبست استفاده می کنند و به رغم ادعاهای مطرح شده مبنی بر توقف تولید و استفاده از آزبست در کشور، آزمایش اخیر شرکت کنترل کیفیت هوای تهران نشان دهنده آمار تکان دهنده‌ای از وجود این ماده خطرناک در لنت‌های ترمز مورد استفاده است. بر اساس آمارهای رسمی، آزبست موجود در هوای تهران ۵۰ برابر استانداردهای جهانی است؛ هر چند برخی مقامات سازمان محیط زیست آنرا نفی می کنند.

سازمان حفاظت محیط زیست در آذرماه امسال، استفاده از هرگونه آزبست را به طور کلی ممنوع اعلام کرده بود .همچنین در دی ماه سال جاری، رییس “مرکز ملی هوا و تغییراقلیم” سازمان حفاظت محیط زیست گفت که دستورالعمل اجرایی ممنوعیت واردات آزبست ابلاغ شده و براین اساس به کارگیری آزبست از هر نوع در قطعات خودرو شامل لنت، کلاچ و واشر به هر میزان ممنوع است.

گفتنی است به دلیل اثبات خطرات این ماده به لحاظ علمی، واردات و مصرف آن در بیش از ۵٠ کشور جهان ممنوع شده است.