براساس آخرین گزارش سازمان ملل با عنوان «گزارش جهانی توسعه آب» که به تازگی منتشر شده است، در اواسط قرن جاری، تقاضای جهانی برای آب، احتمالا با نرخ بالای 55 درصد افزایش می یابد. بیش از 40 درصد جمعیت کره زمین در مناطقی که به شدت از کم آبی در رنجند، زندگی خواهند کرد که بسیاری از آنان نیز در نواری که از شمال آفریقا تا خاورمیانه و جنوب غرب آسیا کشیده شده سکونت خواهند داشت. این در حالی است که طبق آمارهای جهانی تقریبا 80 درصد جمعیت جهان از ناحیه امنیت آب با تهدیدهای جدی روبرو هستند. براساس یافته های محققین، تغییر آب و هوا می تواند ویژگی در دسترس بودن آب را تغییر داده و بنابراین امنیت آب را مورد تهدید قرار دهد.
در این بین استفاده بیش از پیش از منابع آب نیز باعث شده است که علاوه بر کاهش بارش ها سفره های زیر زمینی آب و ذخایر سدها نیز با بحران مواجه شوند. بحرانی که روز به روز به سمت بدتر شدن پیش می رود و گویا هیچ مدیریتی را توان مقابله با آن نیست تا چه رسد به سوء مدیریت که ما در چند سال اخیر از آن بسیار رنج برده ایم. نگرانی هایی بسیاری در ایران از خشکسالی های پی درپی وجود دارد. نگرانی هایی که امسال شاید منتج به جیره بندی آب در فصل تابستان شود. رحیم میدانی معاون وزیر نیرو چندی پیش از اراک، اصفهان، شیراز، قزوین، قم، کرج، کرمان، مشهد، همدان و یزد به عنوان کلانشهرهایی که در معرض تنش آبی قرار دارند، نام برد و این شاید زنگ هشداری بود برای استانی مانند کرمان که تا چندی قبل با خشکسالی بی سابقه ای دست و پنجه نرم کرده بود هر چند که این استان افزایش 40 درصدی بارش در مقایسه با سالهای قبل را به همراه داشته اما عملا این بارندگی ها تاثیری بر منابع آبی کرمان نداشته است . به گفته وی، در شرایط کنونی 37 میلیون نفر از جمعیت کشور در معرض تنش آبی قرار دارند که این میزان 50 درصد جمعیت کشور را شامل می شود.
در این بین محمد طاهری مدیر کل آبفای استان کرمان نیز از جیره بندی آب در بسیاری از شهرهای استان کرمان در تابستان خبر داد و عملا زنگ هشدار برای استانی که 99درصد از منابع آبی آن از طریق سفره های زیر زمینی تامین می شود به صدا در آمد. وی میانگین بارندگی در استان کرمان را 140 میلیمتر در سال اعلام کرد و افزوده است که سطح آبهای زیر زمینی کاهش یافته و از عمق 150 متر به 200 و حتی به 250 متر رسیده است و به دنبال آن کیفیت آب نیز کاهش یافته است.
علاوه بر کمبود آب در بخش شرب یک واقعیت تلخ دیگر در استان کرمان در حال روی دادن است به طوری که بر اثر کمآبی شدید محصولاتی نظیر پسته و گردو و حتی نخلستانها که مقاومترین درختان در مقابل بیآبی هستند نیز در حال خشک شدن هستند این در حالی است که کشاورزان و مسئولان ما با تکنیکهای جدید آبیاری که می تواند تا حدودی جلوی هدر رفت آب و مصرف بی رویه آن را در بخش کشاورزی بگیرد، کاملا نا آشنا هستند.
در این بین مسئولین منطقه ای نیز از كاهش آب دهي و افت 13 درصدي دبي چاهها در شهرستان بم خبر دادند. چرخ انداز مدیر امور آب بم در مصاحبه با خبرگزاری مهر راهکار جلوگيري از كمبود آب در اين شهرستان را انتقال آب از سد نسا نظام شهر به بم می داند این در حالی است كه تاكنون13كيلومتر از عملیات انتقال آب از حوزه سد نسا اجرایی شده ولي به علت كمبود اعتبار اجراي 40 كيلومتر از آن باقي مانده است.
شاید بهتر باشد تا بدانید جایگاه وضعیت بارش های استان کرمان در گزارش پایگاه اطلاعرسانی سازمان هواشناسی ایران طی یک روند بیست تا پنجاه ساله حاکی از آن است که این استان با میانگین بارش سالیانه 152.9 میلیمتر جایگاه بیست و هفتم را در بین سی و یک استان کشور دارد. به گزارش فائو، درسال گذشته میلادی 2013به طور میانگین در جهان 890 میلی متر باران باریده است در حالی که این میزان بارش باران در ایران به طور میانگین 260میلی متر بوده که کمتر از یک سوم میانگین میزان بارش در جهان است. همه این آمار و ارقام نشان از وضعیت بحرانی منابع آب در بزرگترین استان کشور دارد . بی دلیل نیست که عارفی نماینده جیرفت طرح انتقال آب از حوزه دریای عمان را دنبال می کند و بر استفاده 70 درصدی از آب سد نساء بم و اختصاص آن به حوزه جیرفت اصرار دارد. شاید آنها بحران آب را در استان از ما بیشتر جدی گرفته اند