پیشنهادهای محیط زیستی برای ماه محرم

عباس محمدی- خبرآنلاین

با تسلیت به مناسبت ایام عزاداری امام حسین(ع)، از آن‌جا که در فرهنگ ما اسراف کاری ناپسند و در حد گناه است، چند نکته و پیشنهاد برای کاستن از فشار بر محیط زیست در روزهای پیش رو، ارایه می‌گردد:

 

 غذاهای نذری و ظرف های یک‌بار مصرف

 چند سالی است که استفاده از ظرف‌های یک بار مصرف ، برای دادن غذای نذری به شدت رواج یافته است. متاسفانه، نه تنها برای کسانی که در محل هیات‌ها غذا می‌خورند، بلکه برای کسانی که غذا می‌گیرند و می‌برند نیز چنین ظرف‌هایی را می‌دهند. از همه بدتر این که  استفاده از سفره‌های یک‌بار مصرف هم در این گونه مراسم و حتی در رستوران‌ها (به عنوان رومیزی) متداول شده است.

 ظرف‌های دورانداختنی، گذشته از آن که غالبا تجزیه‌ناپذیر اند و سبب آلودگی جبران‌ناپذیر محیط زیست می‌شوند، از نظر بهداشتی هم زیان‌آور هستند. چرا که اولا شسته نمی‌شوند و در جریان تولید و حمل، معلوم نیست که چقدر آلودگی بر آن‌ها می‌نشیند و در ثانی، به علت نفوذ ملکول‌های سنگین پلاستیک به داخل غذا می‌توانند موجب بیماری‌های گوناگون ازجمله سرطان شوند. ظرف‌های تجزیه‌پذیر نیز با صرف منابع بسیار (از جمله: آب، سوخت، مواد اولیه) تولید می‌شوند و تجزیه‌شان هم سبب رها شدن دی اکسید کربن (عامل اصلی گرم شدن زمین) می‌گردد.

 

  سفرها و بی مبالاتی ها

 در روزهای محرم، بسیاری از مردم برای شرکت در مراسم عزاداری سنتی، به شهرها و روستاهای زادگاه خود می‌روند. سعی کنید در این سفرها، حامل پیام‌های زیست‌محیطی برای همشهریان خود باشید . همچنین سعی کنید که آداب ” سفر مسوولانه” را به کار بندید و آن را به دیگران یاد بدهید؛ تا حد امکان با قطار و اتوبوس به سفر بروید و از بردن خودروهای شخصی خودداری کنید. از ظرف‌های یک‌بار مصرف استفاده نکنید، و در صورت استفاده، آن ها را در جاده و بیابان رها و با زباله‌های دیگر مخلوط نکنید . از آلوده‌سازی و تخریب محیط های طبیعی خودداری کنید، شکار نکنید و با شکارچیان صحبت کنید و آنان را از شکار منصرف کنید. در جاده‌ها مراقب باشید که حیوانات را زیر نگیرید و درصورت مواجهه با آن‌ها فقط دور شوید.

 

 برخورد فعال داشته باشید

 * به همسایه‌های خود بگویید که ظرف‌های یک بار مصرف، برای محیط زیست و سلامتی زیان آور اند.

 * تجهیز هیات‌ها به ماشین‌های ظرف‌شویی بزرگ، یا استخدام کارگر برای شستن ظرف های استیل و ملامین می تواند بخشی از ادای نذر خیرین باشد.

 * به هیات‌ها و دیگران آموزش دهید که درصورت استفاده از ظرف‌های یک‌بار مصرف، آن‌ها را از باقی‌مانده‌ی غذا پاک کنند و در کیسه‌های جداگانه تحویل ماموران شهرداری بدهند.

 * به مدیران رستوران‌ها بگویید که استفاده از ظرف‌های چینی زیباتر و بهداشتی‌تر است و انداختن رومیزی‌های نایلونی یک‌بار مصرف، نمای میز را زشت و محیط زیست را آلوده می‌کند .

 * از گرفتن غذا در ظرف‌های دورانداختنی خودداری کنید  و بکوشید که استفاده از ظرف‌های دایمی را دوباره احیا کنید.