سال گذشته رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، واردات آزبست و هرگونه استفاده از این ماده را در صنعت کشور ممنوع اعلام کرد. محمد جواد محمدی زاده در حاشیه مراسم معارفه معاون جدید محیط انسانی سازمان حفاظت محیط زیست در جمع خبرنگاران گفت که ماده جایگزین آزبست، برای تولیدکنندگان و صنایع کشور معرفی شده و به میزان کافی در اختیار مصرف کنندگان قرار می گیرد. او تاکید کرد که سازمان حفاظت محیط زیست برابر مصوبه دولت، در صورت مشاهده هرگونه استفاده از این ماده، با متخلفان برخورد قانونی می کند.
همچنین در ابتدای آذرماه سال جاری، مهلت شش ساله جایگزینی ماده آزبست به پایان رسید و سازمان حفاظت از محیط زیست استفاده از هر گونه آزبست را بهطور کلی ممنوع اعلام کرد.
اما حالا دولت واگن های چینی مترو را وارد کرده که به گفته سخنگوی فراکسیون محیط زیست مجلس، لنت اینگونه واگنها حاوی مقدار زیادی از ماده سمی آزبست است، این در حالی است هماکنون واگنهای چینی بدون هیچ نظارتی و کنترلی وارد کشور شده است.
انوشیروان محسنیبندپی» با اشاره به افزایش استفاده از ماده سمی آزبست در محصولات صنعتی، افزود: متأسفانه در چند سال اخیر میزان واردات آزبست از کشورهای اروپایی بهویژه کانادا بهعنوان بزرگترین کشور تولیدکننده، افزایش پیدا کرده است.نماینده مردم نوشهر و چالوس در مجلس شورای اسلامی، با اشاره به منع قانونی استفاده از ماده سمی آزبست از سوی صنایع به ویژه شرکتهای خودروساز، گفت: ، این در حالی است که تمام صنایع هماکنون از این محصول بیرویه استفاده میکند.
سخنگوی فراکسیون محیطزیست و توسعهپایدار مجلس هشتم، با تأکید بر این که خطر سرطانزایی ماده سمی آزبست برای همه مسئولان و سازمانها محرز شده است، گفت: این مواد در هنگام تنفس به اعماق شش نفوذ میکنند و برای همیشه در آن جا میمانند، با گذشت زمان این ذرات بر اثر تحریکات مداوم خود میتوانند موجب بیماریهای آزبستوسیس، سرطان ریه و یا بیماری مزوتلیوما شوند که همه آنها در نهایت به مرگ منتهی میشوند.
وی از واردات واگنهای چینی قطار شهری انتقاد کرد و یادآور شد: لنت اینگونه واگنها حاوی مقدار زیادی از ماده سمی آزبست است، این در حالی است هماکنون واگنهای چینی بدون هیچ نظارتی و کنترلی وارد کشور شده است.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس به صراحت گفت که ” واردات بیرویه واگنهای غیراستاندارد چینی از سوی مسئولان اجرایی، این سؤال را در ذهن جامعه بهوجود میآورد که آیا مسئولان تنها به فکر سود و کاهش هزینه هستند و یا اندکی هم برای جان مردم ارزش قائل هستند.”
محسنیبندپی با بیان این که استفاده از واگنهای چینی حاوی لنتهای آزبستدار در نوع خود یک فاجعه است گفت: دولت و سازمانهای مربوطه مانند سازمان حفاظت از محیط زیست و شهرداری باید اولویت اول خود را در خرید تجهیزات در حفظ جان مردم بگذارند.
او گفت: بر اساس آزمایش های صورت گرفته بر هوای شهر تهران، میزان معلق ماده آزبست در هوای تهران حدود ۵۰ برابر کشورهای اروپایی و آمریکایی است. متأسفانه کشور آمریکا سالانه ۴۰ میلیارد دلار برای تبلیغ و فروش ماده آزبست هزینه میکند، این در حالی است که این کشور در چند سال اخیر استفاده از این ماده سمی را ممنوع کرده است.
عضو فراکسیون جمعیت و توسعه مجلس هشتم، با اعلام این که وزیر بهداشت، درمان و آموزشپزشکی از سونامی سرطان در کشور خبر داده است، تصریح کرد: متأسفانه بهعلت بیتوجهی دولت در موضوع مهار آلودگی هوای تهران هماکنون سن ابتلا به بیماری سرطان پایین آمده، از اینرو باید در آینده نزدیک شاهد بحران بیماری سرطان در کشور بهویژه تهران باشیم.
رئیس کمیته آموزشی و پژوهشی فراکسیون دانشگاهیان مجلس هشتم، با بیان این که مجلس شورای اسلامی بهطور حتم باید با صنایع متخلف برخورد میکند، گفت: طرح سؤال از رئیسجمهوری یکی از ابزارهای مجلس بهویژه کمیسیون بهداشت و درمان برای حل موضوع آزبست است.
الیاف پنبهٔ کوهی (آزبست) میتواند به ذرات بسیار ریز و نامریی تبدیل شود، این ذرات نامریی که قطر آنها کمتر از ۰٫۵ میکرون است، در هنگام تنفس به اعماق شش نفوذ میکنند و برای همیشه در آن جا میمانند، با گذشت زمان این ذرات بر اثر تحریکات مداوم خود میتوانند موجب بیماریهای آزبستوسیس(Asbestosis)، سرطان ریه و یا بیماری مزوتلیوما (Mesothelioma) شوند که همه آنها در نهایت به مرگ منتهی میشوند.