به همت جامعه مهندسان مشاور ايران در تاريخ 9/11/90 همايشي بي سر و صدا تحت عنوان ” همايش ريزگردها” برگزار گرديد بي سر و صدا از اين جهت مي گويم كه حتي يك نفر از خبرنگاران رسانه هاي ديداري، شنيداري و نوشتاري در اين همايش حضور نداشت. طبق معمول مسئولين رده بالاي مرتبط با موضوع هم كارهاي مهمتري داشتند و در اين همايش حضور پيدا نكردند. اما بنده هم كه در جمع مستمعين بودم هر چه بيشتر صحبت هاي سخنرانان را در ارتباط با پديده ريزگردها مي شنيدم بيشتر نا اميد مي شدم. براستي اين همه مصاحبه هاي پي در پي مسئولين مرتبط با موضوع چه بود. هر موقع كه وضعيت بحراني گرد و غبار استانهاي جنوب و جنوب غربي كشور را در بر مي گرفت مصاحبه اي براي تسكين آلام مردم مي شد حتي صحبت از اجرايي شدن مناطق مشخصي از عراق براي مالچ پاشي مي شد كه خوشبختانه كسي از سخنرانان و كارشناسان همايش ديروز صحبتي از مالچپاشي نكرد چون مسئله اساسي را در مديريت نادرست منابع اب بالادست منطقه هورالعظيم مي دانستند. خدا انصاف دهد كسي را كه اين كلمه مالچ را براي مهار ريزگردهاي عربي به دهان مسئولين انداخت. شمه اي از اين مصاحبه ها را مي توانيد در جاي جاي رسانه هاي موجود ببينيد.
رئيس سازمان حفاظت محيط زيست از مالچپاشي مي گويد. 200 هزار هكتار مالچ پاشي براي مهار ريزگردها تا پايان سال 1390
رئيس سازمان جنگلها، مراتع و آبخيزداري كشور : چشمههاي خاكي عراق كه منشا 60 درصد گرد و غبار ايران است توسط كارشناسان ايراني شناسايي شده و بزودي عمليات مالچ پاشی براي مهار آنها آغاز ميشود.
مسئول كميته پيگيري حل مشكل ريزگردها در مجلس شوراي اسلامي : ایران با پاشیدن مالچ به جنگ ریزگردها می رود.
معاون وزير جهاد كشاورزي : ايران کانون های بحرانی ریزگردها در كشورهاي همسايه را مهار ميكند
آيا مي توان پرسيد كه كدام مناطق بايد مالچپاشي شود؟ آيا در عرصه وسيع بروز طوفانهاي گرد و غباري، مناطق برداشت یا تغذیه گرد و غبار دقيقا شناسايي شده است؟ اصلا مگر حق داريم هر جايي را مالچپاشي كنيم ؟ با چه مالچي بايد مالچپاشي كنيم؟ مسئله جالب تر اين كه طرف عراقي اجازه استفاده از مالچ نفتي را هم نمي دهد و مايل است از مالچ غير نفتي استفاده شود. از طرفي تا كنون چنين مالچي هم براي تثبيت ماسه هاي روان معرفي نشده است. از دو سه نوع مالچ ارگانيك و پليمري هم كه تا كنون براي اينكار به دفتر امور بيابان معرفي شده و بصورت آزمايشي و بعضا تحقيقاتي كار شده است هيچكدام كارايي لازم را نداشته و در همان چند ماه اول بوسيله باد و باران تخريب شده است. و اما آنچه تاکنون در زمینه مقابله با ریزگردها صورت گرفته، فهرست وار عبارتند از:
تشکیل کارگروه ملی گرد و غبار با مسئولیت معاون اول رییس جمهور
تدوین و تصویب آیین نامه آمادگی و مقابله با آثار زیانبار پدیده گرد و غبار در کشور
تدوین طرح ملی مدیریت گرد و غبار و تعیین تکالیف وزارتخانه ها و سازمان های ذی نفع در برنامه طرح مدیریت گرد و غبار
اجرای طرح های متعدد، در چارچوب تکالیف تعیین شده در طرح ملی یا منطبق بر مسئولیت های سازمانی دستگاه های اجرایی
برگزاری چندین نشست دو یا چندجانبه با کشورهای عراق، ترکیه، سوریه، قطر و امضای چندین فقره توافقنامه برگزاری کارگاه های آموزشی در ایران برای کارشناسان و مدیران کشورهای موثر در پدیده گرد و غبار . همانطور که می بینید در تدوین و تصویب و تعیین تکلیف هر چه بخواهیم می گوییم و می نویسیم حال این تکلیف ها چقدر جنبه عملی به خود می گیرد بماند!
متاسفانه در نشست هاي دو يا چند جانبه بین کشوری هم تا كنون هيچ توافقي در مورد اصلي ترين مسئله و بويژه كشور مورد نظر يعني تركيه، در رعايت حقآبه طبيعي منطقه پايين دست سدها صورت نگرفته است و يقين دارم كه به اين زودي و شايد اصلا تركيه به چنين توافقي تن در دهد شايد بافعال کردن هرچه بیشتر دیپلماسی ملی و بين المللي و جلب همکاری و فشار نهادهای بین المللی، تركيه ملزم به اينكار شود. نظير كاري كه چين و كشورهاي متاثر از پديده گرد و غبار در سال 2003 انجام داد. در آن پروژه با همكاري بانك توسعه آسيايي، سازمان ملل و سازمان تسهيلات زيست-محيطي جهاني يك پروژه بينالمللي براي كمك به كشور چين به اجرا در آمد. در پروژه مذکور دولتهاي چين، مغولستان، ژاپن و كره با همكاري يكديگر طرحي بينالمللي براي مقابله با توفانهاي گرد و خاك طراحي كردند. آيا مي توان براي اين منطقه هم و انجام چنين طرحي اميدوار بود؟. چه خوب بود كه حرفهاي ديروز كارشناسان از طريق رسانه ها به اطلاع عموم مي رسيد تا بدانند كه مهار ريزگردها به اين زودي و با مالچپاشي چندصد هكتار شدني نيست. وقتي مردم اصل موضوع را بدانند و مسئولين هم وعده هاي آنچناني ندهند مشكلات را بهتر تحمل مي كنند چون مي دانند كار به اين سادگي نيست كه آقايان در مصاحبه هاي خود مي گويند.